במאמר קודם, דיברנו על היכולת העצומה של המים להעביר חום, בנוסף לכן מים הם ממס קוטבי מעולה אשר יתמוסס כמעט עם כל החומרים הידועים לנו.
בהתחשב בעובדה זו, כל התוכניות לטיפול במים צריכות להתחיל קודם כל בטיפול ומניעת תהליכי קורוזיה שזהו בעיקר תהליך חמצון אלקטרוכימי, אשר גורם להרס מתכות שמהן בנויות רוב המערכות קירור.
קורוזיה בלתי מבוקרת במערכות קירור, אחראית לבלאי מואץ של הציוד, לכן החשיבות הרבה בתכנון נכון של טיפול מי קירור היא הכרחית.
מעבר לבלאי מואץ, קורוזיה פוגעת בתהליך החלפת החום על ידי הקטנת מוליכות טרמית, וסתימת מעברים בצנרת.
גורמים רבים משפיעים על שיעורי קורוזיה במערכות מים ובמגדלי קירור, לדוגמא:
נוכחות של גזים מומסים, אלקליניות, ערך הגבה, רמת כלוריד, רמת גופרית, חייבים לקחת בחשבון גם את יוני הסידן, המגנזיום, והסיליקט.
שיקולים לטיפול במי קירור חייבים לכלול את כל הפרמטרים כולל גורמים הנדסיים כגון נוכחות של גלוון, טמפרטורות מים מרביות ומהירות הזורמים.
מגדלי קירור מגולוונים
בעיה מרכזית עם מגדלי קירור מגולוונים חדשים היא "חלודה לבנה", שהיא תוצאה של ציפוי אבץ על פלדה.
קורוזיה מסוג זה מתפתחת לעיתים קרובות בסביבה אלקלית, בערכי הגבה הגבוהים מ 8.2, מה שקורה בדרך כלל בתכנון של טיפול אלקאלי הנפוץ ביותר בטיפול מי מגדלי קירור. במקרה זה, ריכוך מי הזנה על ידי תוספים אלקליים רק יאיץ את שיער ההתפתחות של קורוזיה. במקרים אלו, מומלץ לשמור על ערכי PH תקינים ולהתאים תוספים נכונים.
ניטור קורוזיה
ישנם מספר שיטות לניטור קורוזיה במידה ורוצים לנתר את מהירות תהליך קורוזיה לבנה מומלץ להשתמש קופוני אבץ או קופונים מגולוונים, (קופוני אבץ מומלצים יותר).
במידה ובמערכת קירור המתכת המרכזית הינה סגסוגת פלדה ונחושת, מומלץ לעקוב אחר רמת ברזל מומס ורמת נחושת לעיתים קרובות.
תדליקו נורה אדומה אם רמת ברזל מומס במי סחרור עולה על 0.3 מג"ל.
כימיקלים לעיכוב תהליכי קורוזיה
בפסקה זו, נציג מספר מרכיבים עיקריים הקיימים לעיכוב תהליך קורוזיה.
ובכל זאת, לפני שנעבור למרכיבים העיקריים לעיכוב קורוזיה, ברצוני להציג את התייחסותם של מנהלי רכש ואחזקה לכימיקלים, היחס הספקני לכימיקלים, שכל הכימיקלים זהים ולכן נרכוש את הזול מבניהם, תפיסה זו היא שגויה, למרות שחברות רבות מציעות חומרים דומים או די זהים, יש לקחת בחשבון את סוג החומר המתאים לאותם סגסוגות מתכת הקיימות במערכת קירור בכל אתר לגופו.
המסקנות שניתן לקבל
שיטות לשליטה בהתפתחות קורוזיה, היא קודם כל שליטה על ערכי PH תקינים במי קירור, והתאמה נכונה של מעכבי קורוזיה.
אני מניח שניתן להתבלבל מעט מכל מעכבי הקורוזיה שמופיעים בטבלה ויחד עם זאת ניתן לראות שקיימים חומרים כבר מחוץ לחוק אף על פי יעילותם הגבוה, קיימים חומרים שהם יקרי ערך ולכן יש לשקול היטב לאלו מהמערכות הם מתאימים, ויש חומרים יעילים אשר מתומחרים ברמה סבירה.
מעבר לעלות תועלת, אמר פעם חברי לעבודה קריקון מיכאל ז"ל, מהנדס מים ממולח , "יש חומרים טובים ויש פחות, אבל לא זה מה שיכריע את תוצאות הטיפול במים, כוח אדם מנוסה עם יד על הדופק יעשה את ההבדל"!
שיהיה לכולם חג פסח שמח, ניפגש בכתבה הבאה על שיקוע אבנית במגדלי קירור.
אודות אלדר אגייב הנדסאי מים, יועץ בתחום תהליכי טיפול במים בתעשייה. התמחות שיקוע וקורוזיה במגדלי קירור, מערכות סגורות, ודודי קיטור. ניהול פרויקטים , הקמה ותפעול של מערכות לטיפול במים בישראל ובחול, ניסיון של 13 שנה. |